Alles over elektrische auto’s en het opladen hiervan

Home > Uncategorized > Alles over elektrische auto’s en het opladen hiervan

Alles over elektrische auto’s en het opladen hiervan

Wanneer je benzine of diesel op is rij je naar een pompstation om te tanken. Bij een elektrische auto ligt dit net even wat anders, aangezien deze geen benzinetank maar een accu hebben. Onze infrastructuur is ook nog niet helemaal aangepast op elektrische rijders. Hoewel er steeds meer oplaadpunten komen, kun je op nog lang niet zoveel praktische plekken je elektrische auto opladen als dat je kunt tanken. In dit artikel lees je alles over elektrische auto’s en het opladen hiervan. Lees nu verder!

Laadpalen

Laadpalen zijn punten waar je de accu van je elektrische auto aan kunt koppelen om deze op te laden. Er zijn openbare laadpalen, maar vaak zie je dat bezitters van een elektrische auto thuis een privé laadpaal hebben. Om gebruik te maken van zo’n laadpaal moet je in bezit zijn van een speciale pas, waarmee je toegang krijgt tot de palen. Deze pas dien je veelal aan te vragen bij een leverancier van elektriciteit.

Wanneer je de accu wilt opladen plug je de kabel van de laadpaal in je auto. Daarna ga je naar de laadpaal toe en meld je je aan, hierna begint het opladen. De stekker vergrendeld wanneer de accu wordt opgeladen. 

Hoelang duurt het opladen van een elektrische auto?

Hoelang het duurt om de accu vol te laden hangt af van de paal. De ene laadpaal heeft namelijk meer vermogen dan de andere. Bij privé laadpalen ligt het vermogen vaak lager waardoor het zo’n 6 tot 10 uur kan duren voordat de accu vol is. Bij snellaadpalen kan de accu al binnen 40 minuten voor zo’n 80% gevuld zijn. Het hangt dus van allerlei factoren af. Zo kan de ene accu sneller vol raken dan een accu van een andere auto. De Skoda Enyaq staat bijvoorbeeld bekend als een elektrische auto die snel valt op te laden.

Elektrische auto’s en actieradius

De actieradius van elektrische auto’s neemt steeds meer toe. Zo heeft de Kia EV6 onder goede omstandigheden al een actieradius van zo’n 600km. Vervolgens duurt het opladen vanzelfsprekend wel weer langer dan tanken, echter zullen snelladers in de toekomst steeds meer de norm worden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *