De voor- en nadelen van nieuwbouw

Home > wonen > De voor- en nadelen van nieuwbouw

De voor- en nadelen van nieuwbouw

Heb jij dromen over verhuizen? Een mooi huis in een jonge wijk of juist een kleiner huis in een rustige wijk? Het kan allemaal, waar en hoe je wil wonen is helemaal aan jou. Je kunt kiezen voor bestaande bouw of voor nieuwbouw, maar welke van de twee is beter? Dat ligt aan je wensen. In dit artikel geven we je alvast een paar voor- en nadelen van een nieuwbouw huis. Een algemene tip is: Kies een makelaar uit de regio, zoek bijvoorbeeld op ‘nieuwbouw Roosendaal’ als je op zoek gaat naar een huis in die regio. 

De voordelen van nieuwbouw

Nieuwbouw kent een aantal voordelen ten opzichte van bestaande bouw. Natuurlijk is het huis helemaal nieuw en wordt deze vaak in ‘de stijl van nu’ gebouwd. Er zijn daarnaast ook nog andere voordelen aan een nieuwbouwhuis: 

 

  • Een nieuwbouwwoning is vrij op naam (afkorting v.o.n.), dit betekent dat je geen notariskosten hoeft te betalen voor de overdracht. 
  • Een nieuwbouwwoning heeft in de eerste jaren (als het goed is) minder onderhoud nodig. 
  • Nieuwbouwwoningen worden steeds duurzamer. Ideaal als je bijvoorbeeld als starter wil besparen op je maandelijkse uitgaven. 
  • Je kunt zelf de tuin ontwerpen; alles geasfalteerd of toch een mooi gazon? 

De nadelen van nieuwbouw

Nieuwbouw kent helaas ook nadelen, deze hoeven niet per se gelijk op te vallen. Vaak kom je er pas achter als je eenmaal aan het bouwen bent. Daarom is het dus belangrijk om jezelf van te voren goed in te lezen. Ken de risico’s, maar laat je niet te bang maken door al wat mis kan gaan. Dit zijn enkele nadelen van nieuwbouw: 

 

  • Je kunt een nieuwbouwwoning niet bezichtigen, iets wat bij een bestaande woning wel mogelijk is. 
  • De omgeving van het huis is vaak nog lang kaal. De huizen worden eerst gebouwd, daarna komen vaak pas de winkels en verenigingen. 
  • Tussen de koop en de oplevering van het huis zit vaak een lange periode, van ongeveer een jaar. 
  • Er kan een loting plaatsvinden, waardoor jij als koper kan worden uitgeloot. Je hebt dan meestal geen kans meer om de woning te kopen.

 

Je kunt dus kiezen voor een bestaande woning of voor een nieuwe woning. Het kiezen voor nieuwbouw heeft als voordeel dat je zelf de inrichting kan bepalen. Kies je ervoor om zelf te bouwen? Dan kun je samen met een architect ook het ontwerp van de buitenkant zelf bepalen.

Tip: Verzekerd zijn van een goede verwarming in huis? Ga naar Radiatoren Discounter!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *