Tips voor het opstellen van je jaarrekening

Home > Uncategorized > Tips voor het opstellen van je jaarrekening

Tips voor het opstellen van je jaarrekening

Het is weer bijna tijd voor het maken van de jaarrekening. Veel ondernemers hebben er een hekel aan. Begrijpelijk, want er gaat vaak best wat werk in zitten en als je je liever niet bezig houd met de boekhouding, kan dit echt een doorn in het oog zijn. Wij hebben daarom een aantal tips voor je opgesteld, om het opstellen van de jaarrekening zo gemakkelijk mogelijk te maken.

  1. Schakel een accountant in

Goed, deze tip klinkt misschien enigszins als valsspelen, maar dat is natuurlijk absoluut niet het geval. Vind je het opstellen van de jaarrekening lastig, laat je dan niet tegenhouden en schakel een accountant in. Deze mensen zijn gespecialiseerd in dit soort werkzaamheden en hebben een jaarrekening vaak zo voor je gemaakt. Het kost je natuurlijk een paar centen, maar het scheelt je ook een hoop tijd en frustratie. Daarbij voorkom je boetes door fouten die je anders misschien had gemaakt. Een accountant is dus eigenlijk nooit een slecht idee. Laat bijvoorbeeld je jaarrekening opstellen door Doomen & Quist.

  1. Gebruik een goed boekhoudprogramma

Een goed boekhoudprogramma is onmisbaar. Ga je aan de slag met het opstellen van je jaarrekening, dan is het fijn als je gehele boekhouding duidelijk en overzichtelijk te vinden is. Met een goed boekhoudprogramma kun je dat bereiken. Echt uitgebreide programma’s helpen je zelfs met het opstellen van de jaarrekening, door duidelijke overzichten te geven. Ook een goed boekhoudprogramma is dus zeker iets waar je in moet investeren!

  1. Neem er de tijd voor

Het opstellen van een jaarrekening kost nu eenmaal wat tijd. Neem dus ook echt die tijd voor het maken van de jaarrekening. Houd er rekening mee dat je de jaarrekening gaat maken en plan er echt tijd voor in in je agenda. Op die manier ga je niet gauw even een avondje aan de slag, waardoor je gaat haasten en waarschijnlijk fouten maakt. 

  1. Zorg ervoor dat je boekhouding up-to-date is

Dit is iets waar je het hele jaar natuurlijk eigenlijk mee bezig moet zijn: je boekhouding. Door je boekhouding het hele jaar up-to-date te houden, maak je het jezelf een stuk makkelijker wanneer de jaarrekening gemaakt moet worden. Zo hoef je niet voor ieder cijfertje je hele boekhouding door te spitten en ben je niet constant zaken kwijt. Is je boekhouding nog niet helemaal op orde? Dan is het slim om daar éérst wat tijd aan te besteden, voordat je aan de slag gaat met je jaarrekening.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *